KonopERA

Konopná cesta: obnova tradície technického konope

21.10.2023 Košice, hotel Hilton

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Príďte na podujatie 🌿📅

Čaká na Vás výnimočný program 🌟🎉
Vstupné na mieste je 25€. Cez web platí zvýhodnená cena 20€

Program konferencie
21.10.2023

9:30

1

Richard Marko: Inovácie vo využití konope siatej

Prednáška predstaví najnovšie a najzaujímavejšie trendy v aplikáciách tejto všestrannej rastliny. Objavte, ako konope siate zasahuje do oblastí ako ekológia či technológia a ako vieme pri pestovaní využiť umelú inteligenciu.

10:30

2

Martin Paďouk: Základné princípy konopnej liečby

Táto prednáška bude hlboko prenikať do medicínskych aspektov konopnej rastliny a poskytne účastníkom pohľad na dôležité princípy a techniky spojené s konopnou liečbou. Príďte získať ucelené informácie a obohatiť svoje vedomosti o tom, ako konope môže pozitívne ovplyvniť naše zdravie a pohodu. Táto prednáška je ideálna pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o potenciálne využitie medicínskeho konope.

11:30

obed

Obedová prestávka

12:30

3

Michal Ruman: Konope: Od tradície po súčasnosť

Ľudské dejiny sú prepletené vláknami, presýtené olejmi, prevoňané kvetmi. Jedným z tradičných zdrojov týchto užitočných prostriedkov dennej potreby je aj konopa.

V prednáške Michala Rumana sa pozrieme na to, ako sa pôvodne bežná rastlina slovenského vidieka stáva v posledných rokoch prostriedkom udržateľnej transformácie európskeho hospodárstva. Jej súčasťou budú aj aktuálne informácie z prebiehajúcich výskumných a aplikačných projektov v Nemecku.

13:30

4

Patrik Majringer: Konopí ve stavebnictví

Patrik Majringer sa téme konope v stavebníctve venuje 16 rokov. Začínal ako dodávateľ technológií spojených s konopným betónom, konopnými izoláciami a napúšťacími olejmi na drevo. Cez celý rad praktických realizácií as tým spojených skúseností spojených s vlastnou spoločnosťou NORICUM sa dostal k spolupráci s Vysokým učením technickým v Brne, kde o materiáloch prednáša a aktuálne spolupracuje aj na výskumných projektoch s ČVUT v Prahe. Je spolumajiteľom spoločnosti BIOHEMP, ktorá konope pestuje a ďalej ho spracováva. V roku 2020 sa stal riaditeľom Českého konopného ústavu.

14:30

5

Maren Krings: Konope ako kompas návratu k prírode

Maren Krings je nemecká fotoreportérka,“ storyteller“ o vplyve klímy, autorka a filmárka, ktorej práca hľadá riešenia sociálno-ekologických vplyvov, aby pomohla zmierniť súčasnú klimatickú krízu.

Vo svojej prednáške bude hovoriť o  svoje  sedemročnej ceste k celosvetovému znovuobjaveniu priemyselného konope vo viac ako 30 krajinách a na štyroch kontinentoch. Maren nafotila viac ako 200 projektov a urobila rozhovory s viac ako 80 odborníkmi z odvetvia, aby ukázal potenciál tejto úžasnej rastliny na zmiernenie sociálno-ekologickej krízy. Výsledkom tejto cesty je kniha „H is for Hemp“ v štýle encyklopédie, vytlačená na bezdrevnom konopnom papieri.

16:00

6

Panelová diskusia

Panelová diskusia bude pútavou jazdou naprieč rôznymi aspektmi konope a jeho úlohy v súčasnom svete. Diskutovať budeme o jeho medicínskych, hospodárskych a sociálnych aspektoch. Využívanie konope sa v posledných rokoch stalo témou vášnivej debaty a reformy zákonov v mnohých krajinách. Táto diskusia nám pomôže lepšie pochopiť túto problematiku a zhodnotiť jej význam pre budúcnosť..

Program workshopov

Počet miest na workshop je limitovaný. Ak máte záujem sa workshopu zúčastniť oznámte nám to emailom alebo cez kontaktný formulár.

10:00

1

Monika Klubertová: výroba konopnej masti

Na worshope si vyrobíte domácu konopnú masť. Monika vám odovzdá svoje poznatky a skúsenosti z domácej výroby prírodných produktov z liečivých bylín a prírodnej kozmetiky.

Monikinim poslaním je prepájať človeka s prírodou, zdieľať a šíriť praktické vedomosti o tom, čo všetko vieme využívať v prírode a akým spôsobom. Pomáha ľuďom nájsť harmóniu a zdravie vo svojich životoch obnovením láskyplného, vedomého a citlivého vzťahu k prírode. Pôsobí v rámci občianskeho združenia Harmónia centrum sebarozvoja v Košiciach, pod značkou Z Monikinej chyžky.

13:30

2

Miloslava Hriadelová: uzlenie z konope

Vyrob si kľúčenku, alebo ozdobu na tašku. Workshop s kurátorkou módy Miloslavou Hriadelovou, na ktorom sa dozvieš o konope a jeho použití v módnom priemysle a v dizajne. 

Kurátorka módy Miloslava Hriadelová vedie od roku 2014 projekt Plató Creative Clash. Ide o slobodnú platformu zacielenú na návrhárstvo a textilný dizajn , otvorenú novátorským konceptom s umeleckými presahmi do nových médií. Zámerom je podchytiť a vyhľadávať talenty, ako aj predstaviť projekty významných konceptuálnych umelcov a inovatívnych posunov v rámci udržateľnej módy a cirkulárneho prístupu k dizajnu.

Podporovatelia konferencie

blank

Projekt je realizovaný s finančnou podporou 4.000,-€ Košického samosprávneho kraja.
Projekt s názvom “Konopná cesta: Obnova tradície technického konope”.

Cieľom projektu je obnoviť tradíciu Technického konope, ktoré bolo pevnou súčasťou života našich predkov. Chceme oživiť staré remeslá a techniky spojené s konopou a preniesť ich na súčasnú generáciu a zároveň ponúknuť nové moderné pohľady na jej spracovanie a využitie.

Prevodom

🌱 Pripojte sa k nám a podporte našu misiu pre udržateľnú budúcnosť! Prispejte ešte dnes prostredníctvom bankového prevodu a staňte sa súčasťou pozitívnych zmien, ktoré chceme na Slovensku dosiahnuť. 🌿 #PrispejtePreKonope #UdržateľnáBudúcnosť

IBAN: SK67 8330 0000 0028 0222 7134
BIC/SWIFT: FIOZSKBAXXX
Do popisu transakcie uveďte:
DAR HEMPSKA <váš email>

blank

Ďakujeme!

2% z daní
V roku 2024 nám môžete poukázať 2-3% z dane.

Evidenčné číslo NCRpo: 13683/2023
Slovenská Konopárska Asociácia
044 45 Bidovce 206, Košice - okolie
IČO: 54 531 845

Smele zaškrtnite v tlačive súhlas so zaslaním údajov, radi sa dozvieme kto pomohol. 😉🌿 Ďakujeme!

Kontaktujte nás

Táto stránka je chránená reCAPTCHA a platia pre ňu Zásady ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky spoločnosti Google.

Translate »